logo_magma21

Recursos pedagògics i Tallers

Tallers

Els tallers van adreçats a les escoles i instituts que visitin l’Exporecerca Jove en l’horari que aquesta roman oberta al públic. Per sol·licitar-los cal omplir el següent formulari d’inscripció als tallers.

Aquests tallers tenen unes places limitades; és per això que necessitem saber quants alumnes de cada escola volen anar a cada taller.

Tots els tallers, tret dels oferts per CosmoCaixa i la Universitat Abat Oliba, se celebren en locals del Campus La Salle. Els de CosmoCaixa se celebren en CosmoCaixa, i els de la Universitat Abat Oliba, en aquesta mateixa universitat, situada a uns 200 m d’Exporecerca Jove. Els assistents a aquests tallers seran acompanyats per membres de l’organització fins als locals on se celebren.

Els tallers, que oferim són els que podeu trobar al llistat que s’adjunta al final de la pàgina. Podeu consultar les dades i disponibilitat a la taula al final de la pàgina. Els següents tallers  són taller que hem ofert altres anys, aquest any l’oferta està definida al formulari i en ell podeu consultar la disponibilitat.

La Salle URL

Visita guiada al Campus La Salle – URL Descobreix un campus internacional excel·lència: 

Tindreu l’oportunitat de descobrir un campus en plena ciutat de Barcelona, es tracta d’un campus universitari de caràcter internacional, amb gent de tot el mon, on hi ha alumnes arquitectes, enginyers, especialistes en efectes visuals, videojocs i amants del mon de l’empresa. Podràs veure els espais que té cada àrea,  laboratoris pioners, gimnàs, restaurant, biblioteca, zones on passar el temps a l’aire lliure… hi ha molta vida al Campus, descobreix-ho!

Visita a l’exposició del 50è aniversari de Telecomunicacions a La Salle-URL

La Salle Campus Barcelona-URL et presenta l’exposició commemorativa 50 anys dels estudis de Telecomunicacions a La Salle. L’exposició t’ofereix una selecció de l’evolució de les Telecomunicacions a través d’una recopilació d’aparells de diferents funcions, dividits en sis línies d’estudi: Instrumentació Electrònica; So i Imatge; Ordinadors; Ràdio, Telefonia i Mòbils; Transmissió de Dades i Internet; Emmagatzematge de Dades. L’exposició estructura el seu contingut com a instrument inspirador per deixar una porta oberta, entre la imaginació, la història i el coneixement, perquè cadascú pugui fer el seu propi esbós del què ens pot deparar el futur.

“Moviment maker – Professió del futur?”

Oscar Enento parlarà sobre el moviment maker i explicarà com l’antic cap de mecànics de McLaren va reconduir la seva vida i es va unir aquest moviment. El qual estarà present per demostrar el que fa actualment i explicar, també, aquest moviment.

RadioClub la Salle

Introducció a les Comunicacions espacials

Es farà un repàs de les tècniques que s’estan utilitzant en les comunicacions espacials i com els aficionats amb mitjans molt econòmics poden entrar en aquest mon, les tècniques es poden reproduir per els estudiants a nivell individual o en les seves escoles amb els professors.

COSMOCAIXA

Teniu els següents tallers i visites guiades. Podeu consultar la informació detallada al web del Cosmocaixa. Recordeu que la inscripció l’heu de fer en el formulari d’aquesta pàgina.

 • Top Ciencia Sincrotron.
 •  Base Antàrtica. Testimoni d’una recerca pioner.
 •  De la neurona a la intel·ligència.
 • El Mur Geològic.
 • Vida i evolució Fòssils, pistes per construir el passat​.

 

Universitat Abat Oliba CEU

Cursos d’àmbit divers i molt participatius:

 • Taller d’Orientació vocacional.
 • Taller de Creativitat: pensament lateral.
 • Taller d’Habilitats de Comunicació.
 • Taller d’Autoconeixement.
 • Taller d’Entrenament del Optimisme / Coaching.
 • Taller de debat.

Fundació Grífols i Lucas

“El dret a conèixer els orígens”.

Reflexionarem i debatrem sobre els aspectes ètics i les possibles conseqüències derivades de conèixer els orígens biològics en persones adoptades i en persones nascudes mitjançant tècniques de reproducció assistida amb gàmetes de donant.

L’impartirà Diana Guerra el 17 de març a les 12 del matí.

Programació i disponibilitat

Cursos, xerrades i assessorament

Habitualment el professorat ens queixem de la falta de motivació i interès que ostenta l’alumnat. La utilització de la recerca, no de la simulació de recerques, es presenta com un remei molt eficaç que incentiva de forma espectacular l’interès de l’alumnat per l’assignatura.

Així doncs, des de MAGMA volem oferir cursos i xerrades en les que expliquem i oferim eines, tant per al professorat com per a l’alumnat en referència a la recerca.

Per al professorat

 • Xerrada sobre la recerca i presentació de MAGMA (2-3h aprox.): Presentació del correcte concepte de recerca i les possibilitats d’aplicació a l’aula. A més, conèixer què i qui és MAGMA Associació per a promoure la recerca jove i tot el que ofereix.
 • Introducció a la recerca i presentació de MAGMA (6h aprox.): Introducció en el concepte de recerca i les possibilitats d’aplicació a l’aula. Des d’un punt de vista teòric i també pràctic. A més, conèixer què i qui és MAGMA Associació per a promoure la recerca jove i tot el que ofereix.
 • Orientacions per la Recerca a Secundària (12-15h): Explicació de les bases reals de la recerca, els passos, procediments i avaluació. Però sobretot donant èmfasi en l’aplicació d’aquesta a l’aula, en el concepte real de recerca i les diferents percepcions i dificultats en les que es troben professor i alumne.
 • La Recerca a Secundària (25h aprox.): Desenvolupament de tot un pla de recerca des dels criteris més bàsics i les definicions més simples fins al seguiment més detallat i l’avaluació més completa i significativa. Incloent la pràctica activa de la majoria d’aspectes a treballar. Sempre tenint present la futura aplicació de les tècniques a l’aula.
 • Bioètica a les aules (1h): Impartida per Marcel Cano, professor de Biotecnologia de la UVIC, un conferenciant procedent de la Fundació Víctor Grífols i Lucas i Càtedra de Bioètica de la UVIC.

 

Per a l’alumnat

 • Xerrada sobre la recerca i presentació de MAGMA (1’30 -2 aprox.): Presentació del treball de recerca com a una oportunitat per a poder aprendre de manera autònoma i enriquidora des de les experiències i aportacions de membres de MAGMA. Resolució de dubtes i assessorament. A més, conèixer què i qui és MAGMA Associació per a promoure la recerca jove i tot el que ofereix.

 

Per a les escoles

 • Assessorament i acompanyament de l’alumnat durant el temps de realització del treball de recerca.

Membres de MAGMA s’ofereixen a fer un seguiment personalitzat en les aules en què s’expliquin els conceptes bàsics d’un bon treball de recerca de manera pautada i cronològicament estipulada per tal que els alumnes rebin un suport extra durant tot aquest procés que en moltes ocasions se’ls presenta més com un problema o una dificultat i no com a una oportunitat.

Per a sol·licitar qualsevol d’aquests cursos i xerrades heu d’omplir el formulari que se us proporciona amb les vostres dades, Si teniu algun problema envieu un mail a pedagogia@magmarecerca.org amb l’asumpte cursos i xerrades i el vostre dubte ​i ens posarem en contacte el més aviat possible.

Recursos per a l’aula

A continuació podeu descarregar un seguit d’arxius que us poden ser útils per anar elaborant pas a pas el Treball de Recerca. Els documents estan extrets del llibre “Ensenyar a investigar” de Manuel Belmonte publicat per Ediciones Mensajero l’any 2011 (ISBN: 978-84-271-3218-4).

Enllaços recomanats

Revistes científiques

També poden publicar articles en una revista dedicada a investigadors d’aquesta franja d’edat. Es tracta de la Revista “Meridies​” que anualment publica a Extremadura el “Grupo de Innovación Educativa Iniciación al Trabajo Científico en Enseñanzas Medias”. S’exigeix un gran rigor tant en el contingut de l’article com en la seva estructuració formal i presentació. La primera edició es va realitzar l’any 1997. Les seves dades de contacte per enviar articles són els següents:

Meridies Grupo de Innovación Educativa Iniciación al Trabajo Científico en Enseñanzas Medias.
Dto. Ciencias Naturales
IES Universidad Laboral
Av de la Universidad s/n
10003 Cáceres
www.meridies.info

La normativa que han de complir els originals per a ser publicats com a un article de revista les podeu trobar a la mateixa pàgina web abans indicada.

Beques, fires i congressos

Qualsevol investigador professional no es limita ni es conforma amb el desenvolupament del treball fins a l’obtenció de les dades finals. Necessita comunicar la seva troballa a la resta de la comunitat. Això s’aconsegueix participant en congressos, fires, reunions i /o mitjançant la publicació d’articles en revistes adequades. Resulta capital que el professorat permeti que el seu alumnat pugui experimentar la vivència completa del que és una investigació, així com afavorir que l’alumnat segueixi la mateixa seqüència. Per aquesta causa, l’alumnat hauria de participar i assistir a congressos i fires on exposar els seus èxits. Les entrades següents informen d’aquests esdeveniments classificats per categories, d’acord amb les seves característiques.

Es prega a les entitats que convoquen els esdeveniments esmentats que, en cas de trobar qualsevol incorrecció en la informació proporcionada, es possin en contacte amb MAGMA i proporcionin les dades que considerin correctes. De seguida s’esmenarà l’error.

Igualment, si alguna entitat no està inclosa en alguna de les categories i desitja incorporar-se a la relació, només cal que ho indiqui proporcionant a MAGMA la informació necessària. En poc temps serà inclosa en alguna de les entrades.

Els projectes poden ser presentats pels centres a qualsevol de les fires nacionals del seu propi país. Per poder participar en les organitzades en altres països cal que una associació del seu propi país ho inscrigui. És la manera habitual de garantir un mínim de qualitat que ve avalada per l’esmentada associació. Normalment, les associacions dels diferents països es coneixen les unes a les altres. A Espanya, el referent habitual es MAGMA, Associació per Promoure la Recerca Jove (www.magmarecerca.org).

Les fires més importants del món, considerant diversos factors com ara:

 • La qualitat dels treballs de recerca presentats.
 • El percentatge de treballs que constitueixen veritables recerques i no simple divulgació de la ciència mitjançant una exposició, més o menys ben presentada, de conceptes científics desenvolupats a les aules.
 • El nombre d’edicions celebrades.
 • La varietat de temàtiques presentades.
 • El nombre de països participants.
 • Diversitat de països participants.
 • Nombre de joves participants.

 

D’acord amb aquests criteris, la majoria d’entitats relacionades amb la recerca desenvolupada per joves consideren com les més importants a INTEL/ISEF, Mostratec, les ESI i ESE del MILSET. A continuació existeix un grup que gaudeixen de gran prestigi entre les que cal incloure l’Exporecerca Jove.

Hi ha d’altres fires que no són tant bé considerades perquè s’hi exposen un nombre excessiu de treballs que només són divulgació de la ciència (cas de Westenchaps), o el nombre de participants és molt reduït (cas de “Exposcience Midi Pyrenées,”), o el seu àmbit és molt reduït encara a causa de la seva breu història (casos de Galiciencia i “Alumnos Investigadores”). D’altres són de temàtica molt concreta i parcial (cas de INEPO). D’altres no es disposa de prou informació directa per poder opinar (pràcticament totes les de Sud-Amèrica, Àsia i Oceania).

Hi ha altres esdeveniments que se celebren de forma no periòdica en diferents països i organitzats per diferents entitats nacionals: Hongria (Kossuth Klub – www.kossuth-klub.hu), Alemanya (LJBW-
www.ljbw.de), Malta (National Student Travel Foundation – www.nsts.org), Txèquia (AMAVET-Txèquia – www.amavet.cz), Bulgària (Evrika Foundation – www.evrika.og), Eslovènia (INFOS – www.infos.si i Association for Technical culture of Slovenia – www.zveza-zotks.si), Ucraïna (Organisation von Polnischen Jugend in der Ukraine – box23@post001.kiev.ua), Bielorússia (Minks Palace of Children and Youth – www.mddm.org), Lituània (Lithuanian Young Naturalists Centre – s.mamaenskiene@gamtininkai.lt), Grècia (Thessalonik Science Center – www.tmth.edu.gr), Dinamarca (Unge Forskere – www.unge-forskere.dk), Letònia (Biruter Skele, LFSA – franlie@latnet.lv), Rússia (Heureka – idotsen@mail.ru, i MILSETRússia – www.moscow.esi2003.org), Argentina (Club de Ciències “Libertad” – ciencialibertad@yahoo.com.ar), Xile (Centro Estudiantil de Investigación Científica Comunal y Club de Ciencias De La Salle – ange@mixmail.com i Centro Cultural Club de Ciencias Chile – www.clubcienciaschile.cl), Mèxic (Asociación científica de jóvenes universitarios – corporacioncientifica@hotmail.com), Grupo de Investigacion Científica y Desarrollo Tecnológico – www.elgrupo.org.mx, i Ciencia Joven A.C. – www.cienciajoven.org), Paraguai (Colegio Internacional de Asunción), Perú (COPAE AL-Perú – www.copaealperu.org i Asociación de Clubes de Ciencia del Norte del Perú – masciencia@hotmail.com), Singapur (Singapore Science Center – www.science.edu.sg), Xina (Departament Children and Youth Affaire: Xina Association for Science and Technology (CAST) – jiangjingyi@cast.org.cn), Vietnam (NIESAC – lvthai2000@yahoo.com), Taiwan (Nacional Taiwan Science Education Center – fung@mail.ntsec.gov.tw), Filipines (San Nicolás Nacional High School – maritestalavera@yahoo.com i www.sannicolasilocosnorte.gov.ph), Tunísia (Association Jeunes Science de Tunisie – www.jeunescience.org.tn), Sud Àfrica (Eskom – www.eskom.co.za), Algèria (Association Culturelle Andaloussia – andaloussia@gmail.comwww.andaloussia.dzblog.com).

Potser el lector trobi a faltar altres esdeveniments que també se solen denominar “fires”. Certament ho són, però de divulgació de la ciència ja descoberta. En elles l’alumnat exposa i presenta allò que ha après en classe, no el que ha descobert. Solen conèixer-se com “ciència al carrer” o denominacions semblants. Però no són esdeveniments per a treballs d’investigació. És un fòrum molt útil, tant per a l’alumnat que participa com per al públic assistent, però diferent de les fires on s’exposen treballs d’investigació i on es divulga no sols la ciència sinó també com s’investiga i, molt més important si és possible, que la joventut també investiga (i no sols es dedica al “botellón”).

Beques

 • Beques del Programa CiMs-Cellex de la Fundació Privada Cellex: Ofereix unes beques a través del Programa CiMs-Cellex, per a realitzar el Batxillerat Internacional, de caire científic, amb matemàtiques i física amb un nivell avançat. Els alumnes becats cursaran el batxillerat en dos centres – un de Girona i un de Barcelona- amb tradició d’oferir un batxillerat exigent i d’alt nivell.

 

Fires

 • Reunión de Enseñanzas Medias​, convocada pel “Grupo de Innovación Educativa Iniciación al Trabajo Científico en Enseñanzas Medias” a Extremadura a la fi de febrer o principis de març. Iniciat l’any 1996. Té una part on l’alumnat exposa en una estrada, per tant alhora, és un congrés.
 • Exporecerca Jove​, convocada per “MAGMA, Associació per Promoure la Recerca Jove” a Barcelona en la primera quinzena d’abril. Iniciada l’any 2000.
 • Galiciencia​, convocada pel Parque Tecnológico de Galícia (Tecnopole) en Ourense en la primera quinzena de novembre. Iniciada l’any 2006.
 • Mercatec​, convocada pel Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya. Hi ha diverses convocatòries: a Lleida, finals de març; a Terrassa, a finals d’abril; al Bages-Berguedà; al Barcelonés-baix Llobregat a principis de març; a Tarragona, a finals d’abril. S’adreça a treballs de recerca relacionats amb Tecnologia. Iniciada a Lleida l’any 2005. La resta de convocatòries es van anar afegint paulatinament.
 • Alumnos Investigadores​, convocada per l’Asociación Eureka de Càdis a la fi d’abril. Iniciada l’any 2005.
 • Westenchaps, organitzada per “Les Jeunesses Scientifiques de Belgie” normalment a Brussel·les al principi de maig. Iniciada l’any 1987.
 • Festival Vedy, convocat i organitzat per “Amavet” d’Eslovàquia, a Bratislava en la segona quinzena de novembre. Iniciada l’any 1991.
 • Exposcience Midi Pyrenées​, organitzada per Science Animation en Toulouse, cada dos anys. Iniciada l’any 2003.
 • Mostratec​, organitzada per Fundaçao Liberato Salzano Vieira da Cunha, en Novo Hamburgo (Brasil) en la primera setmana de novembre. Iniciada l’any 1986. És una de les mostres amb més qualitat en els projectes presentats i més prestigi a nivell internacional.
 • Exposcience Europea​, ESE, i Exposcience Internacional, ESI, organitzades per MILSET en diversos països d’Europa i del món, respectivament, en la segona o tercera setmana de juliol. Tant les ESE com les ESI se celebren alternativament tots els anys. Els anys parells, les ESE i els imparells les ESI. Les ‘ESE es van inciar a 1986 i l’any anterior es va celebrar també la primera de l’ESI.
 • ExpoCiencias Nacional​, organitzada anualment a la fi d’octubre per la Universidad Popular Autónoma de l’Estado de Puebla, el Govern de l’Estado de Puebla i l’Ajuntamiento de Tehuacán a través de la RED Nacional de Actividades Juveniles en Ciencia y Tecnologia i sota l’auspici d’AMLAT(MILSET a Amèrica Llatina) Se celebra en Puebla (Mèxic). Vegeu també: http://www.cienciajoven.org.mx.
 • ExpoCiencias Perú​, organitzada anualment per COPAE AL-Perú i Asociación de Clubs de Ciencia del Norte del Perú. Vegeu també: http://cienciajoven.pe.tripod.com.
 • Feria Nacional de Ciencia y Tecnología Juvenil​, organitzada anualment pel Ministerio de Educación, Ciencia y Tecnología del Gobierno de Argentina, a principis d’octubre. Convocada per primer cop a l’any 1976.
 • Foro Internacional de Ciencia e Ingeniería​, organitzat per la Universidad Popular Autónoma del Estado de Puebla a través de la Red Nacional de Actividades Juveniles en Ciencia y Tecnología y el Centro Cultura, el Club Ciencias Chile, el Museo de la Educación Gabriela Mistral de Chile i la Universidad Arturo Prat. Convocat per primer cop l’any 2007. Se celebra anualment a finals d’abril.
 • Foro Internacional de Ciencia e Ingeniería​, organitzat per MILSET-AMLAT a Puebla.
 • CIENTEC​, Feria de Ciencia y Tecnología, està organitzada pel Consejo de Ciencia y Tecnología Global (ONG Con Ciencia), Dirección Regional de Educación de Lima, la Universidad Tecnológica del Perú, Universidad Alas Peruanas, Universidad Nacional Mayor de San Marcos, Sistema Educativo FAP. Se celebra anualment des de l’any 1999 a Lima (Perú) durant la primera quinzena de novembre.
 • ISPO (Indonesian Science Project Olympiad), organitzada per PRIBADI, Indonesian-Turkish School. Es celebrarà per primer cop a Jawa Barat (Depok, Indonèsia) a primers de març de 2009.
 • EXPOCIENTEC​, organitzada a Encarnación (Paraguay) por el Colegio Técnico Nacional y Centro de Entrenamiento Vocacional de Encarnación. Convocada per primer cop l’any 2005.
 • INTEL International Science and Engineering Fair (INTEL-ISEF)​, organitzada anualment des de l’any 1995 per INTEL de forma itinerant en una de les ciutats dels EEUU a mitjans de maig. Està considerada com la fira més important del món dedicada a la presentació de projectes de recerca desenvolupats per joves.
 • FECI​, Feria de Ciencias y Tecnología, organitzada pel Club de Ciencias Libertad, en Asunción (Paraguay). Convocada per primer cop l’any 2005.
 • INEPO (International Environemental Project Olympiade), organitzada anualment pel Fatih College a Turquia. Se celebra a mitjans de juny. Es va convocar per primer cop al 1991.
 • CIENCAP​, organitzada pel Govern de Paraguai a Asunción per primer cop a l’octubre de l’any 2007.
 • EXPOCIENCIA PUEBLA​, organitzada per CIENCIA JOVEN i l’Ajuntament de Puebla (Mèxic). Convocada anualment en octubre o novembre des de l’any 1990.
 • Asia-Europe Meeting (ASEM)​, organitzada per AESOTOPE – ÀSIA-EUROPE SCIENTISTS OF TOMORROW PROGRAMME. Se celebra anualment alternativament en un país europeu i en un país asiàtic. Concorren entre 20 i 30 projectes seleccionats per entitats associades.
 • Jornades Científiques d’Ensenyament Secundari de Badalona​. Organitzades per l’Escola de Natura Angeleta Ferrer i Escola del Mar del Departament d’educació ambiental, Àmbit de Medi Ambient i Mobilitat. Àrea d’Educació i Serveis Ciutat Ajuntament de Badalona, Centre de Recursos Pedagògics del Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya. Adreçat a alumnes d’ESO, Batxillerat, Cicles formatius dels centres educatius de Badalona i centres d’arreu. Vegeu també: http://www.xtec.es/serveis/crp/a8930002/activitats/jjcc/index.htm.
 • China Adolescents Science & TEcnology Innovation Contest​. Se celebra a Nanjing (China). Es va iniciar al 1982 i està organitzada per China Association for Science and Technology. Hi participen uns 1000 joves, fonamentalment de Xina.
 • DOESEF (Doganata Education Science Engineering, Energy Project Fair)​. Se celebra a Izmir (Turquia) organitzat per la Universitat i el Fatih College de Izmir. La primera edició s’ha celebrat l’any 2012.
 • I Giovanni e le Scienze​. Se celebra a Milan (Italia) organitzat per FAST dintre del marc de European Union Contest for Young Scientists​. La primera edició es va celebrar l’any 2010.
 • FEBRACE (Feira Brasileira de Ciéncia e Engenharia)​. Se celebra a Sao Paulo (Brasil) des de l’any 2003 organitzada per l’Escola Politécnica da Universidade de São Paulo.
 • FECITEC (Feira de Ciéncia e Tecnologia – Sul do Maranhao)​. Se celebra a Maranhao (Brasil) des de l’any 2009 organitzat per Núcleo de Divulgação Científica da Região Tocantina da Universidade Federal do Sul do Maranhão.
 • GENIUS OLYMPIAD​. Se celebra a New York (EEUU) organitzat des de l’any 2011 per State University of New York en Oswego i Terra Science and Education Foundation.
 • ICYS (International Conference of Young Scientists)​. Se celebra des de l’any 1994 a Lombok Island (Indonesia) organitzat pel Surya Institute.
 • INEPO EURASIA (International Environmental Project Olympiad)​. Se celebra des de l’any 2007 a Bakú (Azerbaiyan) amb el suport de Ministries of Environment & Natural Resources and of Education.
 • INEPO TURQUIA (International Environmental Project Olympiad)​. Se celebra a Estambul (Turquia) des de l’any 1993 organitzat pel Fatih College d’Estambul.
 • INESPO HOLANDA (International Environmental & Scientific Project Olympiad)​. Se celebra a Amsterdam (Holanda) des de l’any 2009 organitzat per diverses entitats holandeses: Cosmicus Foundation, GLOBE Program, IVN i Learning for Sustainable Development (LvDO).
 • I-SWEEP (International Science and Engineering Fair)​. Se celebra a Houston (EEUU) des de l’any 2008.
 • MILSET BRASIL​. Se celebra a Fortaleza (Brasil).
 • MOCCIN​. Se celebra a Recife des de l’any 2005 i a Igarapé Miri des de 2010 (Brasil).
 • MUESTRA CIENTÍFICA JUVENIL​. Se celebra a Trujillo (Perú) des de l’any 2008 organitzada per l’Organización Educativa Santa Rita.
 • SOLACYT​. Se celebra a Guadalajara (Mèxic) organitzat per la Sociedad Latinoamericana de Ciencia y Tecnología.
 • TISF (Taiwan International Science Fair). Se celebra a Taiwan des de l’any 1991 organitzat pel The National Taiwan Science Education Center (NTSEC).

 

Premis de les fires

Per tot Espanya i amb diferent àmbit es convoquen gran nombre de premis, entre ells el que convoca INJUVE sota la denominació “Certamen Jóvenes Investigadores”. S’ha de diferenciar entre congrés o fira i premis. En els primers l’alumnat es troba en un estand o pòster i ha d’enfrontar-se a un públic més o menys nombrós a què ha d’explicar no sols la seva troballa sinó també el procés seguit per aconseguir-ho. Es pot dir que gaudeix durant més temps i/o més vegades de la possibilitat d’explicar el que ha realitzat. En els premis, el més freqüent és que l’alumnat només rep la notícia del premi (el que ja constitueix un reconeixement del seu treball, però no una comunicació a la societat: pot estar guardonat però no difós) i gaudeix del moment de glòria (no de la satisfacció ni de la gratificació que comporta explicar què has fet i com ho has fet) de rebre el premi a l’estrada.

També en aquest aspecte s’ha de diferenciar entre tres tipus de premis:

 1. Aquells en què s’envia una memòria escrita que posteriorment és valorada per un jurat la composició del qual és pública però al que no poden accedir els participants. La resolució d’aquest jurat es comunica als guardonats que reben el seu premi en una cerimònia pública, que normalment té una funció col·lateral però fonamental per al futur del premi: publicitar l’entitat convocadora. Únicament es valoren aspectes de contingut, rigor metodològic, presentació i estructura del document escrit (la memòria).
 2. Aquells en què com en la categoria 1 anterior, s’ha d’enviar una memòria que també és valorada per un jurat de les mateixes característiques. Però la funció d’aquest jurat varia quelcom de la de l’anterior: la seva resolució no adjudica els premis sinó que selecciona un cert nombre de projectes entre els presentats. Aquests projectes s’han de defensar a l’estil d’un congrés davant un tribunal (que pot estar constituït pels mateixos membres del jurat seleccionador o ser diferents). Normalment aquesta defensa és pública i el públic assistent sol estar constituït en la seva immensa majoria pels restants seleccionats, els seus tutors i, de vegades, familiars o coneguts. A més dels aspectes considerats en la categoria 1 anterior, durant la fase pública, també es valoren el coneixement del tema, la soltesa i claredat en l’exposició, així com la defensa que realitza del projecte davant els gairebé segures qüestions que li sol plantejar el tribunal. De vegades, també el públic assistent pot efectuar preguntes.
 3. Aquells en què no s’envia cap memòria, sinó que s’ha de participar en una fira on, a més d’explicar la investigació realitzada al públic en general visitant, també s’ha de defensar davant un jurat que va passejant d’un projecte a un altre per seleccionar els millors. Normalment en aquests casos, es consideren els mateixos aspectes que es valoren en les dues categories de premis anteriors, però a més a més també es valora el disseny de l’estand, disseny que ha de comunicar visualment la investigació realitzada i els seus èxits.

 

Habitualment, les dues primeres categories solen premiar als guardonats amb objectes (material electrònic, audiovisual, editorial) o amb quantitats econòmiques que solen ser més o menys elevades en funció de l’escalafó aconseguit en la convocatòria. En canvi en la tercera categoria, els premis solen consistir gairebé sempre en subvencions o ajudes per presentar el projecte en altres esdeveniments semblants d’igual o major audiència o categoria. Per exemple, el premi de Galiciencia consisteix a participar en la següent edició de l’Exporecerca Jove. O els de l’Exporecerca Jove a participar en l’Exposcience Internacional o Mostratec de Brasil (primers premis), en les expociències de Bèlgica, Eslovàquia (segons premis), o França, Hongria o Extremadura (tercers premis). Els esmentats premis no admeten ser canviats per una quantitat en metàl·lic equivalent a la quantia econòmica de la subvenció.

Tot seguit es relacionen, diferenciant segons les tres categories comentades, alguns dels més difosos.

Categoria 1

Solen ser convocats per universitats, departaments de l’administració pública i entitats com a fundacions, col·legis professionals, entitats privades de l’àmbit de l’educació.

 • Premis CIRIT​, convocats pel Consell Interdepartamental de Recerca i Innovació Tecnològica (CIRIT) i Agència de Gestió d’Ajuts Universitaris i de Recerca (AGAUR). Es van iniciar el 1981 per difondre l’esperit científic entre la joventut. Tenen l’objectiu de fomentar la creativitat científica i l’esperit d’investigació dels alumnes d’ensenyament secundari de Catalunya. L’any 2011 van canviar la seva denominació per Premis Recerca Jove nous Premis CIRIT.
 • Premis de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) per a treballs d’investigació relacionats amb l’arquitectura, ciència i tecnologia sostenibles. Convocats per l’esmentada universitat i dirigits a l’alumnat de Batxillerat de Catalunya. Es van iniciar el 1999.
  http://www.upc.edu/catala/futurs-estudiants/premi/6.htm
 • Premi Comunica’t​, convocat per la Universitat de Barcelona i dirigit a l’alumnat de Batxillerat o Cicles superiors de Formació professional de Catalunya. Es van iniciar el 2005 i han de versar sobre “Anar a la universitat, per què?”.
 • Premi Recerca a Secundària​, convocat pel Parc Científic de Barcelona. Àrea de Comunicació per a alumnat de secundària. Es va iniciar l’any 2005.
 • Premi Recerca per a la Pau​, convocat per la Universitat de Barcelona. Adreçat a treballs d’estudiants de Batxillerat. Iniciats l’any 2006.
 • Premi PRBB al Millor Treball d’Investigació en Ciències Biològiques​, convocat per la Universitat Pompeu Fabra i dirigit a l’alumnat de Batxillerat dels centres de secundària públics, privats o concertats de Catalunya. La temàtica ha d’estar obligatòriament relacionada amb la disciplina de les ciències biològiques.
  http://www.prbb.org:80/premi
 • Premi UPF de Treball d’Investigació en Enginyeria i Matemàtica Aplicada​, convocat per l’esmentada universitat i dirigit a l’alumnat de secundària tant obligatòria com postobligatòria. La temàtica ha de relacionar-se amb qualsevol disciplina cientificotecnològica (ciències, tecnologia, matemàtiques, informàtica, etc.). S’ha iniciat el 2006.
 • Premi Ernest Lluch de Ciencias Sociales y Políticas​, convocat per la Universitat Pompeu Fabra i dirigit a l’alumnat de secundària tant obligatòria com postobligatòria. La temàtica ha de relacionar-se amb qualsevol disciplina de l’àmbit de les ciències socials. S’ha iniciat el 2005.
  http://www.fundacioernestlluch.org
 • Premi Francesc Noy d’Humanitats​, convocat per la Universitat Pompeu Fabra i dirigit a l’alumnat de secundària tant obligatòria com postobligatòria. La temàtica ha de relacionar-se amb qualsevol disciplina de l’àmbit de les Humanitats. S’ha iniciat el 2003.
 • Premi UPF al millor Treball de Recerca de Batxillerat en Igualtat de Gènere​, convocat per l’esmentada universitat i dirigit a l’alumnat de Batxillerat. S’ha iniciat el 2007.
 • Premi UPF al millor Treball de Recerca en Economia i Empresa​, convocat per l’esmentada universitat i dirigit a l’alumnat de secundària tant obligatòria com postobligatòria. La temàtica ha de relacionar-se amb qualsevol disciplina de l’àmbit de l’economia i de l’empresa. S’ha iniciat el 2007.
 • Premi Argó​, convocat per la Universitat Autònoma de Barcelona. Per a alumnat de recerca de Batxillerat de Catalunya. Poden referir-se a qualsevol temàtica. Iniciat al 2005.
 • Premi Ramón Llull​, convocat per la Universitat Ramon Llull per a alumnat de Batxillerat. Es va iniciar el 2001. Els projectes presentats han de referir-se a les Àrees d’Humanitats i Ciències Socials, de Ciències de la Natura i de la Salut, de Tecnologia i, finalment, a la d’Arts.
 • Premi La Salle Societat i Tecnologia​, convocat per La Salle (Universitat Ramon Llull) per a alumnat de Batxillerat i CFGS (Cicle Formatiu de Grau Superior).
 • Premi de Recerca Universitat de Vic​, convocat per la Universitat de Vic per a alumnat de secundària.
 • Premi Universitat Oberta de Catalunya​, convocat per la Universitat Oberta de Catalunya, per a alumnat de 2n curs de batxillerat.
 • Premi Iniciación a la Investigación y de Fotografia Científica y Tecnologia​, convocat per la Universidad Pública de Navarra i Caja Navarra i dirigit a l’alumnat de Batxillerat.
 • Premis als treballs d’investigació de batxillerat i cicles formatius de grau superior​, convocats pel Consell Comarcal del Tarragonès, la Junta de Directors dels centres d’educació secundària de la comarca i les associacions de pares i mares d’alumnes. Estan dirigits a l’alumnat de batxillerat i cicles formatius de grau superior de la comarca del Tarragonès Compta amb el suport de la Universitat Rovira i Virgili. Iniciats en el 2000.
 • Premis d’investigació per a alumnat de batxillerat i de cicles formatius de grau superior, convocats pel Consell Social de la Universitat de les Illes Balears. Estan dirigits a l’alumnat de batxillerat i cicles formatius de grau superior. La temàtica s’ha de referir als camps de les ciències de la naturalesa i de la salut, de la tecnologia, de les humanitats, de l’art i de les ciències socials, i en algun tema referit a les Illes Balears. Iniciats en 2004.
 • Premis a la Investigació per a alumnes de Batxillerat​, convocat per Universitat CEU Abad Oliva. Es va iniciar el 1999.
 • Premi José Cantero​, convocat per Fundació Epson Institut de Tecnoètica. Dirigit a l’alumnat de Batxillerat i cicles formatius de grau superior de Catalunya. Els projectes han de relacionar-se amb l’àmbit de les tecnologies i els seus impactes socials. La convocatòria d’aquest premi és doble: una, iniciada el 1999, pertanyent a la categoria 1 i on se selecciona un projecte; una altra iniciada el 2002, que pertany a la categoria 3 i on se selecciona un segon projecte. Va deixar de convocar-se al 2009.
 • Premi Emerencià Roig i Raventós de Recerca per a Joves sobre Temes Marítims​, convocat pel Museu Marítim de Barcelona. Opten els estudiants de 1er i 2ón de Batxillerat o de cicles formatius d’ensenyament professional equivalents. Els treballs han de referir-se al camp de les ciències socials relacionades amb el patrimoni i la cultura marítimes en l’àmbit de la costa catalana. Convocat per primer cop l’any 2006.
 • Premi Accés​, convocat per la Fundació Salas per a l’Accessibilitat. Dirigit a l’alumnat de 2n de Batxillerat de Catalunya. Ha de versar obligatòriament sobre temes d’accessibilitat de persones amb problemes en aquest aspecte. Es va iniciar el 2006.
 • Premis d’investigació “ES DE LIBRO”​, convocats per CEDRO per a alumnat d’ESO i Batxillerat de tot Espanya.
 • Premi per als treballs de recerca de batxillerat sobre temes de física​, convocat per la Societat Catalana de Física, filial de l’Institut d’Estudis Catalans. Cal que els treballs es refereixin a temes de física. Iniciat al 2000.
 • Premi Antoni Quintana i Mari​, convocat per la Societat Catalana d’Història de la Ciència i de la Tècnica. Opten els estudiants de batxillerat. Cal que els treballs es refereixin a la història de la ciencia i de la tècnica. Convocat per primer cop l’any 2005.
 • Premis Bonaplata​. Opten tots els joves catalans. Cal que els treballs es refereixin a l’arqueologia industrial, la història industrial i l’antropologia històrica de la industralització de la societat catalana. Van ser convocats per primer cop l’any 2004.
 • Premi d’Investigació de Batxillerat “Fundació Caixa Tarragona”​, convocats per l’esmentada entitat i dirigits a l’alumnat de batxillerat i cicles formatius de grau superior de la comarca del Tarragonès. Iniciat l’any 2000.
 • Premi d’Investigació de Cicles Formatius de Grau Superior “Repsol YPF”​, convocats per l’esmentada entitat i dirigits a l’alumnat de batxillerat i cicles formatius de grau superior de la comarca del Tarragonès. Iniciat l’any 2000.
 • Premi Consell Social de la Universitat de Girona​, convocats pel Consell Social de la Universitat de Girona. Adreçat a l’alumnat dels centres de secundària de les comarques gironines, del Maresme, d’Osona o del Vallès Oriental. La temàtica és lliure. Iniciats l’any 2001.
 • Premi Col·legi d’Arquitectes de Catalunya​, convocat per la Demarcació de Girona del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya (COAC). Adreçat a l’alumnat dels centres de secundària de les comarques de Girona. La temàtica es restringeix a l’arquitectura, urbanisme i ciutat. Iniciats l’any 2004.
 • Premis Comarcals de recerca de l’Alt Empordà, del Baix Empordà, de la Cerdanya, de la Garrotas, del Gironès, del Pla de l’Estany, del Ripollès, de la Selva​, convocats pels respectius Consells Comarcals de l’Alt Empordà, el Baix Empordà, la Cerdanya, la Garrotxa, el Gironès, el Pla de l’Estany, el Ripollès i la Selva. Adreçats a l’alumnat de les respectives comarques. Cal que els treballs es refereixin a aspectes locals o comarcals de les diferents comarques gironines. Iniciats l’any 2004.
 • Premi Llavor de lletres​, convocats per LA FURA. Adreçats a l’alumnat que cursi 2n de Batxillerat, en algun dels centres d’ensenyament, públics o privats, de les comarques de l’Alt Penedès i el Baix Penedès. I també en el sud de l’Anoia i part del Garraf on es distribueix LA FURA. Van ser convocats per primer cop l’any 2006.
  http://lafura.cat/suplements/llavor/bases.html
  http://www.ejeadigital.com/index.php?sec=1&id=6258
 • Premi Montserrat Miró i Marimón​, convocat per la Fundació Bosch i Cardellach, l’Ajuntament de Sabadell i el Centre de Recursos Pedagògics Vallès Occidental 1 (Sabadell). Adreçat a l’alumnat de 2n curs de batxillerat de Sabadell i Sant Quirze del Vallès. Els treballs han de referir-se a les Ciències Socials, les Llengües, les Arts, l’Educació Física, les Ciències Experimentals, el Medi Ambient, la Tecnologia i les Matemàtiques. Va ser convocat per primer cop l’any 2004.
  http://www.xtec.cat/crp-sabadell/tr7.htm
 • Premi als treballs de recerca de l’ajuntament de Terrassa​, convocats pel PAME de l’Ajuntament de Terrassa, les regidories d’Ensenyament de Matadepera i de Viladecavalls i el CRP de Terrassa. Adreçats a l’alumnat que cursi 2n de Batxillerat als diferents centres de secundària de Terrassa, Matadepera i Viladecavalls. Va ser convocat per primer cop l’any 2002.
  http://www.xtec.cat/crp-terrassa/premiter.htm
 • Premi Treball de Recerca sobre la persona amb la Síndrome de Down​, convocat per la Fundació Catalana Síndrome de Down. Opten tots els alumnes de 2n de Batxillerat. Cal que els treballs es refereixin al síndrome de Down. http://www.fcsd.org/cat/participa/concurs.htm.
 • Premis d’investigació en ciències i humanitats Sant Viator​, convocats pel Colegio San Viator de Madrid. Dirigit a l’alumnat d’ESO i Batxillerat de tot Espanya. Iniciat el 1994.
  http://www.infonegocio.com/csanvima/premio/
  www3.planalfa.es/sanviator/actividades/premioinvestigacion/index.html
 • Premis als millors treballs de recerca sobre Turisme​, convocats per la Fundació Gaspar Espuña-CETT. Han de referir-se a l’àmbit del turisme i l’hosteleria. Va ser convocat per primer cop l’any 2004.
  http://www.cett.cat/cat/basespremis_recerca.html
 • Premis de Recerca en Acció Social​, convocats per l’Associació Pere Tarrés, Escoles Universitàries de Treball Social i Educació Social. Adreçats a qualsevol persona. Van ser convocats per primer cop l’any 2003.
  http://www.peretarres.org/
 • Premi “Rosario Acuña”​, convocat per l‘IES “Rosario Acuña” de Gijón. Dirigit a a estudiants d’Ensenyament Secundari (ESO, Batxillerat i Cicles Formatius). Han de referir-se obligatòriament a aspectes del passat, present o futur del Municipi de Gijón. Versaran sobre qualsevol tema: natura, mar, camp, indústria, comerç, turisme, folklore, història, geografia, art, economia, societat…. Es va iniciar el 2003.
  http://www.asturies.com/seccion.php?fseccion=llingua
 • Premios Jóvenes Investigadores​, convocat pel Gobierno de la Rioja i dirigit a alumnat de Secundària, tant obligatòria com postobligatòria. Es va iniciar el 2002.
  http://www.educarioja.org/educarioja/html/docs/concursos/jovenes_investigadores/jovenes_investigadores_2007_lista_prov.pdf
 • Premi de Poesia i Contes “Miguel Hernández”​, convocat pel Colegio de Doctores y Licenciados de Madrid i dirigit a l’alumnat de batxillerat, ESO i FP. Es van iniciar al 1982.
  www.cdlmadrid.es 
  http://conestabocaenestemundo-concursos.blogspot.com/2008/03/premio-miguel-hernndez-xxv-concurso-de.html
 • Premi “Cervantes”​, organitzat per l’Ayuntamiento de Alcalá de Henares i dirigit a l’alumnat de primària i secundària. La seva temàtica exclusiva és la literatura. Es va iniciar el 1992.
  http://www.ayto-alcaladehenares.es/
 • Premi “Exprime y comprime: relato, ilustración y fotografía”​, organitzat per l’Obra social Caja Madrid, i dirigit a l’alumnat de secundària.
  http://www.obrasocialcajamadrid.es/
 • Premi “Maestro Mateo”​, organitzat pel Colegio de Doctores y Licenciados, i dirigit a alumnat de secundària.
  www.cdlmadrid.es
 • Premi “Ingeniería y Diseño en el Deporte”​, organitzat per TECNUN i dirigit a alumnat de segon cicle d’ESO i de Batxillerat.
  www.tecnun.es/ingenio/
 • Premi Nacional “Don Bosco”​, organitzat pel Colegio Nuestra Señora del Pilar de Saragossa, i dirigit a secundària postobligatòria, especialment Cicles Formatius.
  www.saleszar.org
 • Premi “Iniciación a la Investigación Científica y Técnica”​, organitzat per la Universidad Carlos III, dirigit a alumnat de Batxillerat i Cicles Formatius de Grau Superior.
  www.un3m.es/sija
 • Premi “El espacio en la vida cotidiana”​, organitzat per INTA (Ministeri de Defensa) dirigit a segon cicle d’ESO i Batxillerat.
  www.concursoespacial.com/
 • Premi “Mostra de Recerca Jove”​. Organitzat per l’Ajuntament de Barcelona. Es va iniciar l’any 2009.

 

Categoria 2

Estan convocats per un departament de l’administració pública, una fundació i una empresa sense cap relació amb l’educació, encara que sí amb la temàtica del premi.

 • Premio Jóvenes Investigadores​, convocat per INJUVE i dirigit a l’alumnat de secundària, tant obligatòria com postobligatòria. Es va iniciar al 1988. És el degà dels premis.
  http://www.injuve.mtas.es/injuve

 

Categoria 3

Solen ser convocats per universitats, departaments de l’administració pública i entitats com ara fundacions, col·legis professionals, entitats privades de l’àmbit de l’educació i parcs tecnològics, encara que destaca pel seu nombre i prestigi els concedits en una fira organitzada per l’associació juvenil, MAGMA, Associació per Promoure la Recerca Jove. Cada entitat convocant disposa d’un Jurat propi que valora i decideix visitant en el moment que considera més oportú els estands on s’exhibeixen projectes relacionats amb la seva convocatòria. En la clausura de la fira corresponent es fan públics tots els premiats i els projectes guardonats pugen a l’estrada per recollir-los.

 • Premis Exporecerca Jove​, convocats per MAGMA, Associació per Promoure la Recerca Jove. Consisteixen tots ells en subvencions per participar en nombroses fires tant d’àmbit nacional com internacional. Es van iniciar el 2000. Dirigits a l’alumnat de secundària, secundària postobligatòria i universitat que participa en l’Exporecerca Jove. Poden referir-se a qualsevol temàtica.
  www.magmarecerca.org
 • Premi MAGMA de Ciències Socials​, convocat per MAGMA, Associació per Promoure la Recerca Jove i dirigit a l’alumnat de secundària, secundària postobligatòria i universitat que participa en l’Exporecerca Jove. Iniciat el 2008 només admet temàtica relacionada amb Ciències Socials.
  www.magmarecerca.org
 • Premi MAGMA d’Humanitats​, convocat per MAGMA, Associació per Promoure la Recerca Jove i dirigit a l’alumnat de secundària, secundària postobligatòria i universitat que participa en l’Exporecerca Jove. Iniciat el 2008 només admet temàtica relacionada amb Humanitats.
  www.magmarecerca.org
 • Premi Jordi Domènech​, convocat per MAGMA, Associació per Promoure la Recerca Jove i dirigit a l’alumnat de secundària, secundària postobligatòria i universitat que participa en l’Exporecerca Jove. Iniciat el 2010.
  www.magmarecerca.org
 • Premi de l’Aigua d’Estocolm per a Joves (The Stockholm Júnior Water Prize) convocat a Espanya per Kemira Ibèrica SA i Fundació Agbar. Extraoficialment conegut com el “Nobel jove”. Està dirigit als participants en l’Exporecerca Jove menors de 21 anys amb projectes relacionats amb la conservació i la protecció de l’aigua així com la gestió dels recursos hídrics. L’any 2010 es va deixar de convocar a Espanya.
  Aquest premi en realitat tenia dues convocatòries: una pertanyent a la categoria 2, on se selecciona un finalista i una altra pertanyent a aquesta categoria 3, on es seleccionava un segon finalista. De la final surtia el projecte que es presentava a Estocolm durant una setmana i on participava amb totes les despeses pagades.
  www.sjwp.es
  http://www.siwi.org/sjwp/sjwporganizers.html
 • Premi José Cantero​, convocat per Fundació Epson Institut de Tecnoètica. Dirigit a l’alumnat de Batxillerat i cicles formatius de grau superior de Catalunya i que participi en l’Exporecerca Jove. Els projectes han de relacionar-se amb l’àmbit de les tecnologies i els seus impactes socials. La convocatòria d’aquest premi és doble: una, iniciada el 1999, pertanyent a la categoria 1 i on se selecciona un projecte; una altra iniciada el 2002, que pertany a la categoria 3 i on se selecciona un segon projecte. Per motiu ‘extinció de la Fundació Epson, aquest premi va deixar de convocar-se l’any 2009.
 • Premi Iberdrola​, convocat per Iberdrola entre els anys 2003 i 2005, estava dirigit a l’alumnat de secundària, secundària postobligatòria i universitat que participava en l’Exporecerca Jove. Només admetia projectes relacionats amb l’energia renovable.
  www.magmarecerca.org
 • Premi Fundació Catalana per a la Recerca i Innovació​, convocat per l’esmentada institució entre els anys 2007 a 2010, estava dirigit a l’alumnat de secundària, secundària postobligatòria i universitat que participava en l’Exporecerca Jove.
  www.magmarecerca.org
 • Premi Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC)​, convocat per l’esmentada institució des de 2006, està dirigit a l’alumnat d’ESO, Batxillerat i Cicles Formatius que participa en l’Exporecerca Jove.
  www.magmarecerca.org
 • Premi Fundació “La Caixa”​, convocat per l’esmentada institució des de 2008, està dirigit a l’alumnat de secundària, secundària postobligatòria i universitat que participa en l’Exporecerca Jove. Opten els treballs que tinguin un caràcter interdisciplinari.
  www.magmarecerca.org
 • Premi a la Recerca Jove en Aeronàutica, Astronáutica y Ciències de l’Espai​, convocat per Barcelona Aeronàutica y de l’Espai (BAIE) des de 2004, està dirigit a l’alumnat de secundària, secundària postobligatòria i universitat que participa en l’Exporecerca Jove. Opten a aquest premi els treballs i projectes relacionats amb els àmbits esmentats en el seu títol.
  www.magmarecerca.org
 • Premi Ciències de la Salut Hospital de la Santa Creu i de Sant Pau​, convocat per l’Hospital de la Santa Creu i de Sant Pau per als treballs relacionats amb l’àmbit dels ciències de la salut. Està dirigit a l’alumnat de secundària, secundària postobligatòria i universitat que participa en l’Exporecerca Jove. Iniciat al 2004. És substituït l’any 2013 pel Premi IIB de Sant Pau en Ciències de la Salut convocat per l’institut de Recerca de l’Hospital de Sant Pau.
  www.magmarecerca.org
 • Premi IIB de Sant Pau en Ciències de la Salut​, convocat per l’Institut de Recerca de l’Hospital de Sant Pau. Està dirigit a l’alumnat de secundària, secundària postobligatòria i universitat que participa en l’Exporecerca Jove. Substitueix al Premi Ciències de la Salut Hospital de la Santa Creu i de Sant Pau. Iniciat al 2013.
 • Premi Societat Catalana de Biologia​, convocat per la Societat Catalana de Biologia des de l’any 2004. Està dirigit a l’alumnat de secundària, secundària postobligatòria i universitat que participa en l’Exporecerca Jove amb treballs relacionats amb les Ciències de la Natura i Biologia.
  www.magmarecerca.org
 • Premi Parc Científic de Barcelona​, convocat l’esmentada entitat, està dirigit a l’alumnat de secundària, secundària postobligatòria i universitat que participa en l’Exporecerca Jove. Opten els treballs relacionats amb les Ciències. Iniciat al 2007.
  www.magmarecerca.org
 • Premi Exporecerca Ciència en Societat​, convocat per la Fundació Ciència en Societat des de l’any 2008, està dirigit a l’alumnat de secundària, secundària postobligatòria i universitat que participa en l’Exporecerca Jove. Opten els treballs relacionats amb la transmissió del coneixement científic a la societat.
  http://www.cienciaensocietat.org
 • Premi Ajuntament de Barcelona​, convocat per aquesta entitat entre els anys 2008 i 2009, estava dirigit a l’alumnat de secundària i secundària postobligatòria que participava en l’Exporecerca Jove. Optaven els projectes relacionats amb la història de la ciutat de Barcelona.
  www.bcn.cat/educacio
 • Premi CatalunyaCaixa​, convocat per l’Obra Social de la Fundació Catalunya Caixa, està dirigit a l’alumnat de secundària, secundària postobligatòria que participa en Exporecerca Jove. Es va iniciar l’any 2011.
 • Premi TMB Educa​, convocat per Transports Metroplitans de Barcelona des de l’any 2009, està dirigit a l’alumnat de secundària, secundària postobligatòria i universitat que participa en l’Exporecerca Jove. Opten els treballs relacionats amb la transport públic i a la seva implicació social. S’inicià l’any 2009.
 • Premi Diversitat Tecnològica​, convocat per Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya, està dirigit a l’alumnat de secundària i secundària postobligatòria que participa en l’Exporecerca Jove. Opten els projectes relacionats amb el transport per ferrocarril. S’inicià l’any 2010.
 • Premi Energies Netes​, convocat per l’Associació Catalana de l’Hidrogen i les Energies Renovables (ACH2iER) des de 2012. Està dirigit a l’alumnat de secundària i secundària postobligatòria que participa en Exporecerca Jove.
 • Premi Societat Catalana de Tecnologia​. Convocat per l’associació del mateix nom. Està dirigit a l’alumnat de secundària i secundària postobligatòria que participa en Exporecerca Jove. S’inicià l’any 2012.
 • Premi Ciencia en Acción​. Convocat per Ciencia en Acción i per diverses societats i entitats científiques. Està dirigit a l’alumnat de secundària i secundària postobligatòria que participa en Exporecerca Jove. S’inicià l’any 2012.

 

NOTA: Altres fires nacionals d’altres països també concedeixen premis, però només opten les persones amb la mateixa nacionalitat que l’entitat organitzadora. Així, Els Jeunesses Scientifiques de Belgie a la seva fira Westenchaps, només premien els projectes belgues, per exemple.

Les dues fires espanyoles esmentades, Exporecerca Jove i Galiciencia se celebren al principi d’Abril i a la fi de novembre respectivament. La primera a Barcelona i la segona a Ourense. No es concedeixen premis en les altres dues fires que se celebren a Espanya.

Congressos

 • Certamen de Jóvenes Investigadores​ (INJUVE-Málaga).
 • Reunión Científica para Alumnado de Secundaria (Extremadura).
 • Jornadas Nacionales de Investigación en Psicologia (Santander).
 • Encuentro de Alumnado Investigador de la provincia de Cádiz.
 • Congrés de Treballs de Recerca de l’IES Joan d’Àustria, convocat per l’IES Joan d’Àustria (Barcelona).
 • Fòrum de Recerca dels CRP dels districtes de Ciutat Vella, Gràcia, Horta-Guinardó, Les Corts, Nou Barris, Sants-Montjuïc, Sant Martí (Barcelona).

 

Campaments

 • Xuntanzas de Jovenes Investigadores​, organitzat per la Xunta de Galícia.
 • Programa Joves i Ciència​, organitzat per l’Obra Social de Fundació Catalunya Caixa. Es va iniciar l’any 2008.
 • Acampamento Científico Interactivo​, se celebra a Entre Ríos (Argentina).

(LLISTA AMB ELS TREBALLS PRESENTATS DE TOTES LES MOSTRES QUE HAGIN DONAT PERMÍS EN LA INSCRIPCIÓ PER A PODER PENJAR EL SEU TREBALL AL LLOC WEB)