logo_magma21

Qui som?

Membres

Què és MAGMA?

MAGMA, Associació per Promoure la Recerca Jove, és una associació juvenil catalana d’àmbit estatal amb seu a Barcelona.

logo_magma21

MAGMA neix com a associació l’any 2005. Des de 1999, no obstant, l’equip humà té com a raó de ser la promoció del gust i la passió per la investigació entre els joves i l’intercanvi d’experiències amb altres moviments similars.

Què fem?

MAGMA és una organització sense ànim de lucre que té com a raó de ser promoure el gust i la passió per la investigació i la recerca entre els joves i l’intercanvi d’experiències amb altres associacions similars de caire nacional i internacional. Per això es duen a terme diverses activitats de caràcter nacional, estatal i internacional que es treballen en comissions, les quals es reuneixen quinzenalment per treballar en els diversos projectes.

La organització està formada per una cinquantena de persones, en la seva majoria joves que col·laboren en les diverses activitats de l’associació. L’associació està integrada dins del MILSET, federació internacional que promou la recerca entre el jovent. També, en estar afiliada a INTEL-ISEF, és l’única entitat espanyola que està facultada per presentar projectes a aquesta fira. Els projectes premiats se seleccionen en cada edició de Exporecerca Jove.

Vull col·laborar!

MAGMA és una associació oberta i dinàmica. Estem oberts a totes les persones i institucions que vulguin col·laborar amb nosaltres.  Contacteu amb nosaltres!.

I si el què voleu és ser voluntaris a la propera Exporecerca no dubteu en apuntar-vos trobareu la informació sobre com fer-ho a MEMBRES.

Totes les Exporecerques

Inicis

Gener 2000

L’associació neix com una delegació d’INICE (Instituto de Investigaciones Científicas y Ecológicas) a Catalunya, arran de les participacions en les Jornadas de Jóvenes Investigadores a Salamanca, organitzades per INICE.

La funden 11 alumnes i 2 professors de l’institut Narcís Monturiol de Barcelona.

I Exporecerca Jove

Maig 2000

La I Exporecerca Jove té lloc del 25 al 27 de maig a l’Espai Jove Boca Nord de Barcelona. Els directors de la I Exporecerca Jove són la Begoña Uribesalgo i el Manuel Belmonte.

L’edat dels participants era d’entre 12 i 18 anys i hi prenen part un total de 68 joves que presenten 35 treballs.
S’aposta des del principi per obrir l’exposició a participants de fora de Catalunya, i ja a la primera hi ha un treball procedent de Càceres i un de Mèxic. Visiten la mostra unes 1000 persones.

La primera Exporecerca Jove s’organitza gràcies a la gran implicació dels organitzadors i les seves famílies i gràcies també al suport d’ institucions públiques i privades sense les quals la mostra no hauria estat una realitat.

Jornada sobre el Treball de Recerca

Juny 2000

L’ICE de la Universitat de Barcelona va organitzar per al professorat de Secundària una Jornada sobre el Treball de Recerca on diversos ponents van exposar els seus punts de vista sobre la realitat del Treball de Recerca a Catalunya. Dos joves membres de l’associació van efectuar una ponència comentant la seva experiència personal.

La recerca a l’ESO: Taula rodona

Gener 2001

Amb la col·laboració de l’ICE de la Universitat de Barcelona, l’associació va convocar, organitzar i moderar una trobada amb el professorat de Secundària de Catalunya per incentivar la realització de treballs de recerca no només al Batxillerat sinó també a l’ESO. Es va celebrar el 17 de gener a les dependències de l’ICE en el Campus de Mundet.

II Exporecerca Jove

Abril 2001

La II Exporecerca Jove EXPO-II-08-ECOCARCRIS-CRISTINA-300x179es celebra entre el 26 i el 28 d’abril de 2001 al Palau d’Esports de la Vall d’Hebron de Barcelona. Els directors d’aquesta edició van ser Miquel Garriga Botella i Iris Uribesalgo Micás. S’amplia l’edat dels participants fins als 25 anys i això ajuda a que el nombre de participants creixi fins a 221 amb 104 treballs. Augmenten també els participants de fora de Catalunya i el número de centres participants, de 14 a 34. Els visitants de la II Exporecerca Jove sumen un total de 2300, augmentant clarament respecte l’any anterior.

El nombre de socis d’INICE Catalunya creix de forma important durant els anys 2000 i 2001, amb la implicació d’altres centres educatius, cosa que permet afrontar el creixement de l’Exporecerca Jove amb garanties d’èxit, també gràcies al fet que existeix un major compromís per part de les entitats públiques.

III Exporecerca Jove

Abril 2002 

L’associació aposta en aquestamostra01-300x200 edició per Elisabet Sa i Manuel Belmonte com a directors i per celebrar l’Exporecerca Jove els dies del 4 al 6 d’abril al Poliesportiu de la Universitat Politècnica de Catalunya, a Barcelona. És la primera edició de l’Exporerca que té lloc en una universitat. En aquesta edició és també quan s’impulsen les visites culturals a la capital catalana per tal d’enriquir l’experiència dels participants.

El número de participants i treballs realitzats continua augmentant però no d’una manera tant important. Participen 244 estudiants presentant 120 treballs procedents de 46 centres educatius. El nombre de visitants creix fins als 3200.

GALÀCTICA

Setembre 2002

A Vilanova i la Geltrú es va celebrar la tradicional i anual Fira d’Inventors Professionals. L’Ajuntament de la ciutat es va posar en contacte amb la nostra associació perquè presentessin un treball relacionat amb la temàtica de la mostra. Es va seleccionar un treball presentat a la III Exporecerca Jove.

Assessorament a col·legis de primària

Octubre 2002 – juny 2003

Tres membres de l’associació, alumnes d’ESO, assessoraren el professorat del col·legi Coves d’en Cimany de Barcelona sobre la metodologia de tutorar una recerca realitzada per alumnat de primària. L’assessorament va consistir en mostrar al professorat de forma pràctica -ells actuaven com a tutors de sengles recerques realitzades per l’alumnat del col·legi mentre el professorat era present- sobre com ajudar l’alumnat acompanyant-lo durant el desenvolupament de la investigació.

Cicle de conferències del projecte Ments Curioses Recerca 0-18

Novembre 2002

El projecte Ments Curioses Recerca 0-18 impulsat pels Centres de Recursos de la Ciutat de Barcelona organitzà l’11 de novembre una Jornada on diversos conferenciants, entre els que es comptava amb un catedràtic de Física de la Universitat Autònoma de Barcelona i diversos professors i professores, explicaven els seus projectes pedagògics. La Jornada es va celebrar a les instal·lacions del CSIC a la Ciutat de Barcelona. Una de les conferències, denominada “La recerca a l’IES Narcís Monturiol” va ser impartida per cinc joves membres (un per cada curs de l’ESO i un de Batxillerat) de l’associació.

Salón del hobby Ciudad de BarcelonaFira-Montjuic-BCN-2002-Cristina-Casadevall-002-bis1-190x300

Novembre 2002

Del 15 al 17 de novembre es va celebrar a la Fira de Barcelona el 1er Salón del Hobby Ciudad de Barcelona. La direcció de l’esdeveniment es posà en contacte amb l’associació oferint gratuïtament un estand al seu recinte on mostrar un dels treballs exposats a la III Exporecerca Jove. Es va seleccionar un dels primers premis d’aquesta edició de la mostra.

Stockholm International Youth Science Seminar (SIYSS)

Desembre 2002

És un esdeveniment2002-047-bis3-300x225 anual per a joves científics internacionals, organitzat pel SIYSS Comitè de la Federació Sueca dels joves científics amb el suport de la Fundació Nobel i que està coordinat amb les festivitats del Premi Nobel. Al desembre de cada any, uns 25 participants, d’edats entre 18 i 25, de 18 països diferents de tot el món vénen a Estocolm per participar en SIYSS. La setmana culmina amb els festejos del Premi Nobel on els participants de SIYSS assisteixen tant a la Recepció del Premi Nobel en Nordiska Museet com a la cerimònia de lliurament del Premi Nobel en el Concert Hall d’Estocolm, seguit pel banquet dels Nobel a l’Ajuntament d’Estocolm, així com el Premi Nobel Night Cap, la festa final després del banquet. A causa de la seva connexió amb els premis Nobel, SIYSS està considerat el més prestigiós esdeveniment ciència per a la joventut al món.

En aquesta ocasió va participar un membre de l’associació representant a Espanya. Com es veu a la imatge, juntament amb la resta de joves seleccionats, va poder contactar amb els diferents investigadors guardonats amb el premi Nobel.

Plenari del Projecte Educatiu de Ciutat

Març 2003

L’Ajuntament de la Ciutat de Barcelona organitzà entre els dies 25 a 27 sota el lema “Barcelona, cruïlla de cultures” diverses activitats per comentar múltiples aspectes de l’educació a la ciutat. Van participar no solament grups de treball del professorat sinó entitats com l’Institut d’Estudis Catalans entre d’altres. L’Ajuntament va sol·licitar a l’associació la presència en diverses taules rodones d’alguns dels seus joves membres perquè aportessin les seves idees i visions sobre l’educació.

IV Exporecerca JoveDIA2VISITA52-199x300

Abril 2003

Entre el 3 i el 5 d’abril de 2003 es celebra a la Facultat d’Enginyeria i Arquitectura de la Salle de la Universitat Ramon Llull la IV Exporecerca Jove. La directora d’aquesta edició és Montserrat Esquius Solé. Les visites a l’Exporecerca continuen augmentant per assolir la xifra de 4700 persones. El nombre de treballs i participants s’estabilitza i disminueix lleugerament respecte l’edició anterior, amb 227 participants.

Una novetat important en aquesta edició es que s’inclouen projectes d’estudiants de primària com a convidats a l’Exporecerca Jove. D’aquesta manera es fa palesa una de les bases que defensa MAGMA, Associació per Promoure la Recerca Jove, entenent la recerca com una actitud i una manera d’entendre al món que també està a l’abast dels més petits.

Revista

PORTADA-REVISTA-MAGMA-0-243x3002003

El 2003 s’engega un altre dels projectes importants de l’associació: la revista, que es concep com una publicació anual que doni informació als joves sobre la recerca en diferents camps i que inclou articles i entrevistes de persones implicades amb la recerca en diferents àmbits. La publicació del primer número de la revista té lloc durant l’edició de la IV Exporecerca Jove després de l’esforç d’un grup coordinat per Teresa Bayona (i gràcies a la col·laboració de Medigrup). A partir de la primera edició, la revista es publicà anualment, coincidint amb les dates de l’Exporecerca Jove, fins l’any 2010.

Assessorament a col·legis de primària

Octubre 2003 – juny 2004

Al llarg d’aquest curs els tres membres de l’associació, alumnes d’ESO, van repetir l’assessorament al professorat del col·legi Coves d’en Cimany de Barcelona sobre la metodologia de tutorar una recerca realitzada per alumnat de primària.

Festa del cel

Novembre 2003

L’ajuntament de Barcelona i l’Observatori Municipal van organitzar al Parc Güell de Barcelona una mostra d’activitats relacionades fonamentalment amb l’astronomia i/o amb la recerca. Va convidar a particpar a un treball de la IV Exporecerca Jove amb una temàtica molt relacionada.

Festa-del-Cel-005-2003-bis1-200x300

Stockholm International Youth Science Seminar (SIYSS)

Desembre 2003Nobel-2003-115-Cristina-Casadevall-bis-300x225

És un esdeveniment anual per a joves científics internacionals, organitzat pel SIYSS Comitè de la Federació Sueca dels joves científics amb el suport de la Fundació Nobel i que està coordinat amb les festivitats del Premi Nobel. Al desembre de cada any, uns 25 participants, d’edats entre 18 i 25, de 18 països diferents de tot el món vénen a Estocolm per participar en SIYSS. La setmana culmina amb els festejos del Premi Nobel on els participants de SIYSS assisteixen tant a la Recepció del Premi Nobel en Nordiska Museet com a la cerimònia de lliurament del Premi Nobel en el Concert Hall d’Estocolm, seguit pel banquet dels Nobel a l’Ajuntament d’Estocolm, així com el Premi Nobel Night Cap, la festa final després del banquet. A causa de la seva connexió amb els premis Nobel, SIYSS està considerat el més prestigiós esdeveniment ciència per a la joventut al món.

Durant segona setmana de desembre, i perNobel-2003-126-Cristina-Casadevall-bis-300x225 segona vegada va participar un membre de l’associació representant a Espanya. Durant la seva estada, a més a més de contactar amb diversos premis Nobel guardonats en aquesta ocasió, i tal com va ocòrrer l’any anterior, també va assistir a la cerimònia de lliurament dels premis als guardonats que va celebrar-se al Concert Hall d’Estocolm i a la resta d’actes posteriors: sopar de gala i ball.

V Exporecerca Jove56EXPO06-300x199

 Abril 2004

Els dies 15, 16 i 17 es celebra al Poliesportiu del Campus Nord de la UPF la V edició de l’Exporecerca Jove sota la direcció de Cristina Casadevall de la Cámara. En aquesta edició el nombre de participants és de 221 representant a 42 centres educatius. El nombre de visitants en aquesta edició és aproximadament de 3200, procedents principalment de centres educatius o persones vinculades a l’ensenyament i als participants.

AESOTOPE (ASIA-EUROPE SCIENTISTS OF TOMORROW PROGRAMME)

Octubre 2004Roser-Dols-28-10-04-006-bis-300x225

AESOTOPE és una fira anual que se celebra alternativament en un país d’Àsia i un país d’Europa. En aquesta edició participaven 18 països -10 d’Europa i 8 d’Àsia- que es van aplegar durant els dies 26 d’octubre al 3 de novembre a Gènova. Hi va participar un treball seleccionat entre els participants de la V Exporecerca Jove.

Jornada de Recercavisita15.jpeg-retocada2-225x300

Novembre 2004

Juntament amb la Fundació Catalana per a la Recerca, MAGMA, Associació per Promoure la Recerca Jove, organitza, dins de la Setmana de la Ciència, una Jornada de Recerca consistent en una exposició de pòsters i una jornada de ponències a la residència d’investigadors del CSIC de l’onze al quinze de novembre.

VI Exporecerca Jove

Estand-MAGMA-001-RETOCADA-300x224Abril 2005

La VI Exporecerca Jove es celebra a l’Edifici Roger de Llúria de la Univesitat Pompeu Fabra de Barcelona entre els dies 7 i 9 d’abril. Les directores d’aquesta edició són Teresa Bayona i Sara Llaberia i el nombre de projectes seleccionats és de 106. D’altra banda, es crea una nova categoria que inclou els representants de projectes estrangers, 6 en aquesta edició, que provenen de França, Bèlgica, Eslovàquia i Brasil.

Naixement de MAGMA

Abril 2005Magma-VI-Expo-RETOCADA-300x225

L’equip humà que constitueix INICE Catalunya es proposa fer un pas endavant I assolir el repte d’establir-se com a una entitat autònoma, de gestió independent i d’identitat catalana, amb seu a Barcelona. La nova associació s’anomena MAGMA, Associació per Promoure la Recerca Jove i inicia la seva activitat un cop clausurada la sisena edició de l’Exporecerca Jove.

Incorporació a MILSET (Mouvement Internacional pour le Loisir Scientifique et Tecnique)

Maig 2005LOGO-milset_europe

A continuació de la constitució de MAGMA, Associació per Promoure la Recerca Jove, es va sol·licitar l’ingrés en la federació internacional que aplega a totes les entitats que estan relacionades amb la recerca jove. La seva petició va ser acceptada i des de aquesta data l’associació pertany a aquesta entitat.

THE EUROPEAN SCIENCE DAY FOR YOUTH (ESDY)

Octubre 2005ESDY-2005-01-300x225

A iniciativa del MILSET Europe, al 2004 es va proposar a totes les entitats associades que proposessin una activitat senzilla que es pogués dur a terme a l’inici del curs escolar de 2005-2006 per totes les escoles d’Europa. La nostra proposta va ser acceptada i ens van encarregar la coordinació i organització al nostre país. Va consistir en el llançament a les 11h del matí d’un coet d’aigua.

SCI SEEK (Researchers in Europe Initiative)

Novembre 2005Grupo-Bilbao-13-11-2005-bis2-225x300

La Universitat de Deusto i la Fundació GAIA van organitzar entre els dies 14 a 17 de novembre una “Feria de la Investigación del País Vasco”  amb la finalitat de que el seu alumnat contactés amb el món de la investigació i coneguessin de primera mà la tasca dels investigadors. El director de la mostra, Eduardo Arteta, es posà en contacte amb l’associació sol·licitant la presència d’alguns membres perquè expliquessin els objectius i funcionament de la nostra entitat, així com la seva experiència personal com a joves investigadors.

Hi van participar amb una ponència tres membres joves de l’associació.

VII Exporecerca

Març/Abril 2006VII-EXPORECERCA-JOVE-Vista-general-023-300x199

La VII Exporecerca Jove repeteix seu i té lloc també a la Universitat Pompeu Fabra, durant els dies 30 i 31 de març i 1 d’abril i els directors de l’edició són Jordi Domènech i Tomàs Padrosa. El nombre de projectes participants és similar al de l’any anterior: 107.

FÒRUM 2004 (CRECIM: ENERGIES ALTERNATIVES)

Juny 2006

Dins el Forum 2004, el CRECIM va organitzar una jornada sobre energies alternatives. Dintre de les activitats programades va organitzar una petita mostra de treballs de recerca relacionats amb la temàtica que haguessin estats desenvolupats per joves. Es van seleccionar quatre treballs, entre ells dos presentats a la VII Exporecerca Jove, un de l’IES Narcís Monturiol i un altre del col·legi Escolàpies d’Olesa de Montserrat.

David-Adrover-Forum-2004-03B-bis-300x225
DSC00281-bis2-300x225

ESE (Exposcience Europea MILSET)

Juliol 2006Logo-ESE06-baja1-260x300

Del 16 al 23 de juliol es celebra a la ciutat de Tarragona la Exposcience Europe, organitzada per MAGMA, Associació per Promoure la Recerca Jove. Aquesta mostra europea reuneix joves d’entre 12 i 30 anys amb l’objectiu de donar a conèixer les seves investigacions a través d’estands per tal de facilitat la visió del contingut als visitants. La mostra reuneix més de 400 participants d’arreu del món que presenten gairebé 180 projectes de diversos àmbits relacionats amb la recerca.

GALÀCTICA

Setembre 2006Estand-IES-Sant-Andreu-Nuria-Tomas-a-Galactica-16-09-06-006-bis1-300x225

A Vilanova i la Geltrú, durant els dies 16 a 18 de setembre, es va celebrar la tradicional i anual Fira d’Inventors Professionals. L’Ajuntament de la ciutat va tornar a posar-se en contacte amb MAGMA, Associació per Promoure la Recerca Jove,  perquè presentessin un parell de treballs relacionats amb la temàtica de la mostra. Es van seleccionar dos treballs presentats a la VII Exporecerca Jove: un de l’IES Sant Andreu i un altre de l’IES Narcís Monturiol.

Jornada de Recerca

Novembre 2006Cartell-setmana-de-la-recerca-jove-1-retocada1-212x300

Després de no celebrar-se l’edició de 2005, la Jornada de Recerca, celebrada dins del marc de la Setmana de la Ciència, torna el 2006, organitzada per MAGMA, Associació per Promoure la Recerca Jove, amb la col·laboració de la Universitat Pompeu Fabra. Se celebrà durant els dies 10 a 17 de novembre amb un nou format consistent en una exposició de pósters d’una durada d’una setmana al campus de Ciutadella de la Universitat Pompeu Fabra.

Galiciencia

Novembre 2006

MAGMA, Associació per Promoure la Recerca Jove, a petició del seu director Ricardo Padilla Pueyo, col·labora amb el Parque Tecnológico de Galicia (Tecnopole) tant en la organització d’una Expociència que es denominarà Galiciencia com en la formació del professorat de Galícia. La fira té lloc durant el mes de novembre al Parque Tecnológico de Galicia, S. A. La mostra va acollir a 1000 visitants que van poder veure els 16 projectes d’investigació procedents d’arreu de l’Espanya, prèviament seleccionats per MAGMA, Associació per Promoure la Recerca Jove.

Exposició “Apropa’t a la Ciència” De la recerca a la innovació

Novembre 2006 a febrer 2007

Durant la preparació de l’exposició Apropa´t a la Ciència. De la recerca a la innovació, la Generalitat de Catalunya va encarregar a MAGMA, Associació per Promoure la Recerca Jove, el disseny i la impartició d’un Taller d’Iniciació a la Recerca per a l’alumnat dels centres educatius de Catalunya. Aquest taller va ser dissenyat pels membres de MAGMA, Associació per Promoure la Recerca Jove, i entre els mesos de novembre de 2006 a febrer de 2007 van ser els encarregats d’impartir a l’alumnat que visitava l’Exposició no només aquest Taller sinó també altres tres que van dissenyar altres entitats. També la Generalitat va contractar diversos membres de MAGMA, Associació per Promoure la Recerca Jove, perquè actuessin com a guies i monitors dels visitants a l’Exposició. Aquesta es va celebrar al Palau Robert de Barcelona des del 2 de novembre de 2006 fins al 28 de febrer de 2007.

Extret de la web del Palau Robert:

L’exposició Apropa´t a la Ciència. De la recerca a la innovació ha estat dissenyada per donar a conèixer els plans de recerca i desenvolupament impulsats per la Generalitat de Catalunya per tal de fer veure la relació entre els coneixements científics i la innovació tecnològica i promoure vocacions científiques. Se’ns ofereix en l’exposició amb exemples ben concrets i molt suggerents. En ella no se’ns parla de res que recordi el contingut dels llibres de text (potser perquè es reconeix de manera implícita que, si ho fes, seria difícil l’apropament del públic que es vol aconseguir), la seva finalitat no és fer comprendre conceptes teòrics, fórmules ni equacions. Se’ns presenta, en canvi, una àmplia panoràmica de l’activitat científica real, la que es produeix en diversos contextos i impregna la vida de totes les persones.

Cicles de Conferències sobre Innovació de la Universitat i de l’Ajuntament de Terrassa

Novembre 2006 i maig 2007

Els dies 21 de novembre de 2006 i 2 de maig de 2007, membres de MAGMA, Associació per Promoure la Recerca Jove, van impartir una conferència sobre la recerca desenvoilupada pel jovent, així com sobre la incincidència de l’Exporecerca i de MAGMA, Associació per Promoure la Recerca Jove,  en aquesta temàtica.

VIII Exporecerca Jove

Abril 2007P10604961-300x225

La VIII Exporecerca Jove suposa un canvi important pel que fa a la ubicació ja que es celebra a CosmoCaixa de Barcelona els dies 12, 13 i 14. La nova ubicació és molt adequada perquè s’emmarca en un dels espais de recerca i coneixement científic més importants de Barcelona. Els directors d’aquesta edició són Jordi Domènech i Marina Rubio i la participació es basa en 90 projectes seleccionats, a més de 5 projectes estrangers. D’altra banda, i a causa de l’horari d’exposició que es fa coincidir amb el del Cosmocaixa, cessen les activitats culturals que es realitzaven al finalitzar l’horari de l’Exporecerca Jove.

Jornada de Recerca

Novembre 2007

DSC02765-bis2-300x225Aquesta nova edició de la Jornada de Recerca, celebrada en el marc de la Setmana de la Ciència, va modificar el seu format afegint, a més a més de la exposició de pòsters d’una selecció de 16 treballs de VIII Exporecerca Jove, un mini congrés on tots els expositors havien de defensar el seu treball davant el públic mitjançant un power point.

La mostra es va celebrar durant els dies 12 a 18 de novembre, a l’auditori de l’edifici Rambla de la Universitat Pompeu Fabra. L’acte de presentació va anar a càrrec del professor José Aramburu, responsable dels itineraris de recerca biomèdica dels Estudis de Biologia i del màster de Recerca Biomèdica de la UPF.

IX Exporecerca Jove

Abril 2008IMG_0062-300x200

La IX Exporecerca Jove consolida la ubicació a Cosmocaixa. Es celebra els dies 3,4 i 5. En aquesta edició els directors són David Adrover i Marina Rubio i la mostra compta amb 96 treballs seleccionats a més d’una gran representació estrangera amb 15 projectes procedents de Bèlgica, Brasil, Turquia, Eslovàquia i Grècia.

ESOF’08 (Euroscience open forum)

Juliol 2008

IMG_0041-bis1-300x200ESOF es una fira que constitueix el punt de trobada més important a Europa per conèixer els últims avanços en ciència i tecnologia i debatre sobre les seves implicacions en la nostra societat. A més d’un destacat programa científic multidisciplinari (scientific), ESOF2008 ofereix un programa paral·lel per al desenvolupament professional dels joves investigadors (career) i un conjunt de demostracions interactives per al públic (outreach). Altres activitats són una exposició sobre ciència i tecnologia (exhibition), una jornada sobre transferència de coneixement (business), dirigida a responsables d’innovació científica i tecnològica en empreses, i -per primer cop- una mostra de recerca de joves investigadors (young scientists exhibit), dirigida al púbic en general però sobretot a centres educatius i al jovent.

La Fundació Catalana per a la Recerca i Innovació (FCRiI) va ser l’entitat que va organitzar aquest esdeveniment a Barcelona durant els dies 18 a 22 de juliol. Dos anys abans va convocar en el marc de l’Exporecerca Jove uns premis ESOF 2008 per seleccionar els 20 treballs presentats per 41 alumnes que hi participarien amb totes les despeses subvencionades per la FCRiI. MAGMA, Associació per Promoure la Recerca Jove, va organitzar aquest espai dintre de la mostra.

X Exporecerca Jove

Abril 2009

IMG_0664-300x200La X Exporecerca Jove torna a celebrar-se a CosmoCaixa els dies 2, 3 i 4 d’abril. Els seus directors van ser Maria Segura i David Córdoba. Dins de l’acte d’inauguració, presidit pel conseller d’Educació de la Generalitat de Catalunya amb la presència de la Sra. Anna Sanahuja, directora de CosmoCaixa, es va celebrar la conferència Evolució i diversitat del Genoma Humà, a càrrec del Sr. David Comàs. 195 particpants han exposat 92 treballs, entre ells 9 treballs procedents de Bèlgica, Brasil, Eslovàquia i França.

IMG_0916-200x300Aquest any s’ha celebrat la desena edició de la mostra. Quan l’Exporecerca Jove va començar el seu camí ningú imaginava que arribaríem tant lluny i això ens omple d’orgull. No ha estat fàcil i ha demanat l’esforç de moltes persones i d’institucions, entitats i empreses, però la il·lusió per aquest projecte ens ha fet sortir endavant de tots el entrebancs.
Per celebrar els 10 anys d’edicions d’Exporecerca Jove es fa una edició especial de la revista MAGMA, on es pot veure l’evolució de la mostra.

Jornada de recerca

Novembre 2009PB190230-bis-300x225

Després d’un any d’absència torna la Jornada de Recerca amb un nou format: impartició  per part d’un membre de MAGMA, Associació per Promoure la Recerca Jove, d’un Taller de Ciència Quotidiana durant el dia 19 de novembre al Campus de la Comunicació-Poble Nou de la Universitat Pompeu Fabra. A les diverses sessions celebrades va participar alumnat de diversos centres de Barcelona i d’Esparreguera.

XI Exporecerca Jove

Març 2010

DSC02618-retocada-300x200Aquesta edició de l’Exporecerca Jove se celebra al Campus La Salle, de la Universitat Ramon Llull, els dies 25, 26 i 27 de març. Les seves directores han estat Marta Miravet i Maria Segura. La taula presidencial de la inauguració va estar constituïda com segueix (esmentats d’esquerra a dreta): Sra. Marta Miravet, directora de  la XI Exporecerca Jove. Sr. Ernest Maragall, conseller d’Educació de la Generalitat de Catalunya, Dra. Esther Giménez-Salinas, rectora Magnífica de la URL, Dr. Carles Garriga, coordinador de Recerca de La Salle-URL, Sra. Maria Aranda, directora de la XI Exporecerca Jove.

Es van exposar 99 treballs presentats per 204 participants procedents de 38 centres d’Espanya i 7 països estrangers (Argentina, Bèlgica, Brasil, Eslovàquia, França, Kazastan i Rússia) que van contribuir amb 12 treballs.

ATTIC, Fira Internacional de la inventiva de Vilanova i la Geltrú

Juny 2010

feria-300x224La Fira Internacional de les Idees i els Invents, Attic, es va celebrar del 4 al 6 de juny a Vilanova i la Geltrú. Està reservada per a inventors professionals. Constà de 30 estands reservats per a empreses i professionals. La seva direcció i l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú va contactar amb MAGMA, Associació per Promoure la Recerca Jove, per oferir dos estands a sengles participants a la XI Exporecerca Jove que haguessin presentat un projecte que fos relacionat amb la temàtica de la fira. Hi van participar, amb totes les despeses pagades per l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú, un projecte de l’escola Guillelme Brown d’Ourense i un altre de l’Escola Beltran.  El treball del col·legi Guillelme Brown va ser guardonat amb la Medalla d’or del ROMANIAN INVENTORS FORUM i  l’EUROPE DIRECT CENTRE IASI per un costat, i amb el premi de la ciutat de Vilanova i la Geltrú als joves inventors.

XII Exporecerca Jove

Abril 2011

P1030496-retocada-200x300Novament l’Exporecerca Jove se celebra al Campus La Salle, de la Universitat Ramon Llull, els dies 7, 8 i 9 d’abril. Els seus directors van ser Bruno Götzens i Marc Jordana. La composició de la Taula presidencial va ser la següent: (esmentant els seus components d’esquerra a dreta): Sr. Bruno Götzens, director XII Exporecerca Jove, Sr. Marc Jordana, director XII Exporecerca Jove, Dr. Josep Mª Garrell, secretari general i Vicerector de Política Universitària de la URL, Sr. Miquel Àngel Barrabeig, director general d’Enginyeria i Arquitectura La Salle. 192 participants (dels quals 20 procedien de l’estranger) van exposar 91 treballs procedents de 38 centres de tota Espanya i 6 països d’arreu el món: Bèlgica, Brasil, Eslovàquia, França, Kazastan i Txèquia.

IMG_0026-retocada-300x200En aquest punt voldríem tenir un emotiu record pel nostre company Jordi Domènech, que ens va deixar el mes de setembre de l’any passat. El Jordi va ser un dels membres més actius de MAGMA, Associació per Promoure la Recerca Jove,, va ser director de dues edicions de l’Exporecerca Jove, va ser president de la nostra associació, però per sobre de tot va ser un gran amic i un company formidable. Per això, en record seu, el premi especial que atorga MAGMA, Associació per Promoure la Recerca Jove, per anar a la fira MOSTRATEC de Brasil passa a anomenar-se Premi Jordi Domènech. El seu germà, Marc el va lliurar en la cerimònia de cloenda.

Afiliació a INTEL-ISEF

Maig 2011

Gràcies al suport econòmic de Fundació Catalunya Caixa, MAGMA, Associació per Promoure la Recerca Jove, pot assumir la invitació efectuada des de l’any 2006 per estar afiliada a la fira INTEL-ISEF, convertint-se en la única entitat de l’Estat espanyol que pot presentar a aquesta important fira treballs de recerca desenvolupats per joves.

La fira INTEL-ISEF està considerada com la fira més important del món on solen concursar uns mil o més treballs presentats per una entitat no governamental (normalment una associació relacionada amb el món de la recerca jove) que ha estat convidada (només una per país). Cada any se celebra en una ciutat dels Estats Units.

Cicle de Conferències d’Impuls a la Recerca en l’Educació Secundària

Novembre 2011

Durant la setmana del 7 al 11 de novembre, el Departament de la Generalitat va organitzar un cicle de conferències dirigit al professorat de Secundària on diversos conferenciants van disertar sobre la recerca realizada per alumnat d’ensenyament secundari. En les sessions del 9 i 11 van participar diversos membres de MAGMA, Associació per Promoure la Recerca Jove, comunicant les seves opinions y sobretot la seva experiència acumulada al llarg de dotze edicions de l’Exporecerca Jove.

XIII Exporecerca Jove

Març 2012

Aquesta edició de l’Exporecerca va poder tornar a celebrar-se a CosmoCaixa gràcies als esforços d’aquesta entitat per trobar durant aquestes dates en les seves instal·lacions un espai suficient per ubicar la mostra. Es va celebrar els dies 29, 30 i 31 de març. Les seves directores van ser Carla Brull i Laura Pedrero. La taula presidencial va estar constituïda per les següents autoritats (esmentades de  d’esquerra a dreta): Sra. Carla Brull, directora de la XIII Exporecerca Jove, Sr. Pere Pardo, director de l’Agència de Gestió d’Ajuts Universitaris i de Recerca (AGAUR) i director de la Fundació Institució Catalana de Suport a la Recerca, Sra. Anna Sanahuja, que presidia la Taula, directora del Cosmocaixa, Sra. Laura Pedrero, directora de la XIII Exporecerca Jove. Un total de 93 treballs van ser defensats per 193 participants procedents de 45 centres de tota Espanya i de cinc països estrangers: Bèlgica, Brasil, Eslovàquia, Paraguai i Rússia que van aportar 9 treballs.

Primera participació a la Fira INTEL-Isef

Maig 2012

Van participar dos treballs guanyadors de les anteriors edicions de l’Exporecerca Jove. Un dels treballs presentats va guanyar un tercer premi.

303395_3688172977019_1656043494_2968537_89927056_n2-225x300
380280_3688182777264_1656043494_2968567_872034925_n1-225x300
309997_3688173537033_1656043494_2968539_1645003887_n1-225x300

XIV Exporecerca Jove

Març 2013

baixaNovament l’Exporecerca Jove se celebra al Campus La Salle, de la Universitat Ramon Llull, situat al C/Lluçanés, 41, els dies 21, 22 i 23 de març. Els seus directors van ser Gerard Martínez i Jordi Pedrero. La composició de la Taula presidencial va ser la següent: (esmentant els seus components d’esquerra a dreta): Sr. Gerard Martínez, director de la XIV Exporecerca Jove, Sr. Miquel Àngel Barrabeig, director general d’Enginyeria i Arquitectura La Salle. Dr. Josep Mª Garrell, secretari general i Vicerector de Política Universitària de la URL, Sr. Jordi Pedrero, director de la XIV Exporecerca Jove. 209 participants (dels quals 16 procedien de l’estranger) van exposar 109 treballs procedents de 36 centres de tota Espanya i 8 països d’arreu el món: Bèlgica, Brasil, Eslovàquia, Paraguai, Argentina, Mèxic, Turquia, Kazakhstan.

Segona participació a la Fira INTEL-Isef

Maig 2013

Va participar un treball  seleccionat a la XIV Exporecerca Jove, presentat per Victòria Englert.

55-768x1024
936261_467457770002229_1061620622_n

XV Exporecerca Jove

Abril 2014

baixa (1)Novament l’Exporecerca Jove se celebra al Campus La Salle, de la Universitat Ramon Llull, situat al C/ Lluçanés, 4, els dies 10, 11 i 12 d’abril. Els seus directors van ser Sergi Bonet i Adrià Arbués. La composició de la Taula presidencial va ser la següent: (esmentant els seus components d’esquerra a dreta): Dr. Francesc Miralles, director del Innova Institute La Salle, Sr. Raimond Blasi, regidor de Comerç, Consum i Mercats de l’Ajuntament de Barcelona, Sr. Antoni Castellà, secretari d’Universitats i Recerca de Catalunya, Dr. Josep Maria Garrell, rector magnífic de la Universitat Ramon Llull ,Sr. Joan Mateo, secretari de Polítiques Educatives de Catalunya, Sr. Adrià Arbués, director de la XV edició de l’Exporecerca Jove, Sr. Sergi Bonet, director de la XV edició de l’Exporecerca Jove. 206 participants (dels quals 21 procedien de l’estranger) van exposar 114 treballs procedents de 49 centres de tota Espanya i 8 països d’arreu el món: Bèlgica, Brasil, Eslovàquia, Turquia, Azerbaidjan, Itàlia, Emirats Àrabs i Perú.

Tercera participació a la Fira INTEL-Isef

Maig 2014

Van participar dos treballs, un de Catalunya, de Jordi Macià, i un altre de Galicia de Queila Bouza, Miguel Gómez i Jorge Cordero.

10348771_643741642373840_1849086165075390059_o-1024x768
IMG_20140516_093822-1024x1024

XVI Exporecerca Jove

Març de 2015

Un altre any més, l’Exporecerca Jove se celebrà al Campus La Salle, de la Universitat Ramon Llull, situat al C/Lluçanés, 4, els dies 25, 26 i 27 de març. Les seves directores van ser Mar Tous i Queralt Sáez.

La composició de la Taula presidencial va ser la següent: (esmentant els seus components d’esquerra a dreta): Dr. Josep Maria Garrell, rector magnífic de la Universitat Ramon Llull, Sr. Josep Martí Santos Fernández, director general de La Salle Campus Barcelona – URL, Sra. Queralt Sáez, directora de la 16a edició de l’Exporecerca Jove Sra. Mar Tous, directora de la 16a edició de l’Exporecerca Jove. Un total de 206 participants (dels quals 44 procedien de l’estranger) van exposar 115 treballs procedents de 58 centres de tota Espanya i 10 països d’arreu el món: Argentina, Azerbaidjan, Bèlgica, Brasil, Equador, Eslovàquia, Itàlia, Mèxic, Perú i Turquia.

XVI foto història

Estadística

La informació següent va ser proporcionada a MAGMA per Maria Pilar Menoyo Díaz, una professora defensora de la introducció de la recerca a Secundària.

Nombre-de-participants-que-repeteixen-en-les-10-primeres-Exporecerca-bis
Nombre-participants-10-primeres-Exporecerca-bis

Organització

MAGMA és una organització, formada per persones que volen promoure el gust i la passió per la investigació.

En la seva majoria està formada per joves que a la vegada col·laboren amb altres organitzacions similars i en les diverses activitats de l’associació de forma voluntària.

Apunta’t

Si vols formar part de MAGMA, col·laborar i ser part de la pròxima Exporecerca, i participar en les diverses activitats que realitza l’associació, envia’ns un mail a correu@magmarecerca.org amb l’assumpte Membre de MAGMA i amb les teves dades i de seguida ens posarem en contacte.

Junta directiva

Presidència: Julia Saez i Elisabet Lancharro

Secretaria: Paula Santos i Martina Navarro

Delegats: Andreu Rodríguez i Silvia Mena

Relacions Internacionals: Martí Jimenez

Tresorer: Queralt Saez

Coordinador General: Sara Cama i Adrià Arbués

Directors

I Exporecerca Jove

Begoña Uribesalgo
Manuel Belmonte

II Exporecerca Jove

Miquel Garriga Botella
Iris Uribesalgo Micás

III Exporecerca Jove

Elisabet Sa
Manuel Belmonte

IV Exporecerca Jove

Montserrat Esquius Solé

V Exporecerca Jove

Cristina Casadevall de la Cámara

VI Exporecerca Jove

Teresa Bayona
Sara Llaberia

VII Exporecerca Jove

Jordi Doménech
Tomàs Padrosa

VIII Exporecerca Jove

Jordi Doménech
Marina Rubio

IX Exporecerca Jove

David Adrover
Marina Rubio

X Exporecerca Jove

Maria Segura
David Córdoba

XI Exporecerca Jove

Marta Miravet
Maria Aranda

XII Exporecerca Jove

Bruno Götzens
Marc Jordana

XIII Exporecerca Jove

Carla Brull
Laura Pedrero

XIV Exporecerca Jove

Gerard Martínez
Jordi Pedrero

XV Exporecerca Jove

Sergi Bonet
Adrià Arbués

XVI Exporecerca Jove

Queralt Sáez
Mar Tous

XVII Exporecerca Jove

Sara Cama
Ernest Montlló

XVIII Exporecerca Jove

Sara Arranz
Bernat Oró